domingo, 20 de mayo de 2012

Resum Literatura e Hipertexto. De la lectura manuscrita a la cultura electrónica

Per els que identifiquen la cultura amb el llibre imprès, les noves tecnologies suposen la irrupció de lo virtual, on tot és simulació. Altres veuen els hipermedis com la part del món perdut amb la impremta, que veuen lo real amb tots els mitjans que troben al seu abast.

Del terme hipertext no hi ha un consens clar: és un concepte borrós en consonància amb la fluïdesa del mitjà electrònic. El hipertext és una manera de funcionar del text, aplicable a varios dominis i no solament aquella part de lo que caracteritzar a la literatura i que és objecte de poètica, anomenat transtextualitat o transcendència textual.

Per hipermedis entenem la integració entre lo escrit i lo acústic e icònic, una cosa que va predominar abans de la impremta i que després es va debilitar a favor dels textos aïllats i del seu fruir individual.

L’ús hipertextual permet crear un text en moviment, amb múltiples connexions o enllaços jerarquitzats.

Una de les principals novetats de la tecnologia electrònica hipertextual resideix en poder superar la idea de text com una cosa tancada e immutable que ha prevalgut des de fa segles. Es torna a un equilibri amb la oralitat primària desproveïda d’escriptura.

El text pot ser definit com la forma d’organitzar la informació en dos dimensions, a lo llarg del pla del volum o de la pàgina i en una forma lineal o jeràrquica. L’hipertext en canvi, inclou les possibilitats de fer-ho en una forma pluridimensional, no lineal, mitjançant salts que enllacen diferents parts d’un text o de diversos.

Cal distinguir entre hipertextualitat i intertextualitat: aquesta última fa referència, en el seu sentit més ampli, al conjunt de relacions dins d’un text. En la noció d’hipertext el tret principal és la discontinuïtat. L’hipertext és només una varietat de text no lineal.

Per altres autors, en lloc de no linearitat, concepte negatiu, s’hauria de parlar més aviat de multi-linearitat.

L’hipertext és una aplicació de la idea no linearitat, o de multinearitat, que anul·la les limitacions de la pàgina. Distingim entre hipertext e hiperdocument, designant amb el primer la operació d’escriure de forma no lineal o no seqüencial i amb el segon, el resultat obtingut d’aquesta operació, un sistema obert o en xarxa online. En l’hiperdocument quedem lligats a la pàgina. L’hipertext trenca l’estatisme inherent al medi i per tant, fa que trontolli la obra com una cosa tancada i acabada.

Per Foucault la literatura és polisemàntica perquè està obligada a recórrer diversos sediments semiològics i el llenguatge és espai, tot i que no funcioni en el temps.

Barthes explica la seva noció de Text aplicat a la varietat de text no lineal com és l’hipertext. Descriu d’una manera no restrictiva, no lineal el funcionament dels textos.

Hi ha dubtes de si amb la no-linealitat no sortim d’un espai geomètric, d’aquí que es prevegi un hipertext no sólament en forma d’arbre sinó també de “risoma”.

El terme literatura està totalment lligat al domini de lo escrit i canviant la seva definició al llarg dels temps, definint les obres que pertanyien a poesia, després a altres gèneres. S’asocia a enciclopèdia, a coneixement.

Literatura i hipertext convergeixen com conceptes antics i borrosos i en un futur, amb els mitjans electrònics més desenvolupats, podrà tornar-se a una idea de la literatura més similar a l’antiga. La literatura com hipertext es caracteritza per no tenir un centre fix, és un conjunt de textos relacionats que no tenen a priori un eix organitzatiu; és un complex de vincles on els textos canonitzats són els eixos provisionals de la xarxa que estableix multiples connexions entre ells en les seves diferents versions, lectures, comentaris, interpretacions,..

Els nous mitjans no fan més que potenciar el que ja funcionava a traves de l’escriptura, de la literatura en un sentit ampli fins la seva especialització, cosa que havia dificultat la impremta: cada lector elegeix el seu propi camí.

Lo fixat per escrit era per definició literatura.

Segons Yankelovich, referint-se a l’hipertext remet a Landow per qui establir connexions és una cosa crucial i en l’ensenyança ajuda als alumnes a crear enllaços entre literatura i altres coses, com l’art, la política...

Per Barthes la cultura actual afavoreix la col·lisió entre oralitat i escriptura.

La idea d’autor propietari d’un text fixat en el temps per sempre és aliena a la literatura en el sentit hipertextual. És més aviat una funció textual, la marca de la seva propietat i de la seva literalitat. La tecnologia hipertextual combina, segons Landow, diversos tipus de col·laboració com el “versioning”on algú produeix un esborrany que un altre modifica, completa i edita.

Amb les noves tecnologies estem en el camí d’integrar d’una vegada la cultura científica i la humanística. Les fronteres entre texts, autors, lectors, estudiants i professors es tornaran més fluides i la idea de literatura haurà de tornar a canviar.

 Literatura e història literària són termes intercanviables, doncs la literatura, en el seu sentit actual, es constitueix a partir de la historització, és a dir, de la textualització d’un corpus abans inseparable de la seva execució hipermediàtica. L’activitat literària ha ajudat a més de a la producció i consum de texts, ha servir com a signe aristocràtic, al costat de la transmissió oral de texts.

El funcionament hipertextual de la literatura s’adverteix amb més claredat en la seva resistència a la teoria derivada de la seva textualització, en la seva capacitat per provocar des de lectures creatives i malentesos fructífers fins desviacions més o menys aberrants.

La novel·la sobreviurà mentre duri la difusió de llibres impresos. En el mitjà electrònic les seves possibilitats encara estan en fase experimental. La narrativa interactiva tipus Afternoon, no és equiparable a la novel·la, ni tampoc està clar que sigui narrativa. Els nous mitjans electrònics ens traslladaran a una altra esfera en la que els vells gèneres seran substituïts.

 En el mitjà electrònic, el que abans es considerava com bibliografia, ara es converteix en un simple encreuament de camins en el recorregut cap als texts. Els hipermedis canviaran la manera en què veiem la literatura i la investigació. Internet és ja una biblioteca electrònica multimedia, que inclou texts, àudio i vídeo, amb continguts en permanent actualització i creixement.

La disciplina amb un primer tractament informàtic ha estat la crítica filològica, d’erudició o scholarship, en el sentit de tascar prèvia d’interpretació o crítica pròpiament dita, com a fixació d’un text, de la seva anotació i de l’estudi del seu suport material.

La interpretació d’un text, des del punt de vista hipertextual, és una forma de navegació al llarg de diferents posicions en diferents contexts espai-temporals, és a dir, la devolució del text a l’hipertext mitjançant l’elecció d’un camí o via de sentit.

No hay comentarios:

Publicar un comentario