martes, 5 de junio de 2012

Anàlisi lexicomètrica

Blogs i articles triats:


Articles:
http://feminismoantelacrisis.wordpress.com/2009/02/27/ante-la-situacion-de-crisis-recordamos/

Articles:
http://mariapazos.wordpress.com/2012/03/23/la-hora-de-la-igualdad-de-derechos/

Temàtica: Feminisme i crisi
Selecció Blogs
Per fer la selecció dels blogs utilitzats s’ha fet la selecció a través de Google / Blogs. Cercant amb paraules com Feminisme, feminismo,...
Els articles estan escrits entre l’any 2009 i l’any actual, el 2012.
Aportacions de l’anàlisi lexicomètrica

He utilitzat el programa concordance que és capaç de processar textos electrònics, en aquest cas tres articles, creant una base de dades textual per ser utilitzada en el moment que la necessitem, per extreure els resultats de l’anàlisi. És un programa prou senzill, com per ser utilitzat per persones sense coneixements informàtics extensos.
Les paraules es poden endreçar per ordre alfabètic, per ordre de freqüència (ascendent o descendedent) i cada grup es pot analitzar en el seu context lingüístic.

També podem fer un anàlisi dels temps verbals que més s’utilitzen, o els pronoms i els adjectius.

Exemples dels resultats obtinguts
Les paraules que més es repeteixen són articles, preposicions i les conjuncions, que serveixen d’unió entre les frases: De (159), La (109), Y (67), Que (66).
 

 

Si volem veure els contextos on apareix cada una de les paraules, només cal que cliquem damunt de la paraula a cercar i veurem en quina posició es troba, en cada una de les repeticions. A més se’ns indica la llargada de cada frase.


Una altra opció del concordance serveix per veure la distribució de la llargada de les paraules, en una gràfica de barres.

 


En l’anàlisi del resultats obtinguts observem el tema predominant en els articles: el primer substantiu que més es repeteix és Mujeres (34), després trobem Hombres (16) i després Empleo (12), Género (10) i Trabajo (9). Els articles tracten sobre temes feministes però que aproximant-se també a la problemàtica de la crisi econòmica actual, situació que està afectant a una part molt important de la nostra societat i per això la reflecteixen els blogs.
Els adjectius més utilitzats són: Parcial (5), Femenina (5), Social (4), Públicos (4).
Els verbs que més es fan servir són: el verb ser (Es (24), Son (9), Ser(4)), estar (Estan (7), poder (Pueden (4), Puede (4)), haber (Han (4), Ha (4)).

Apareixen grups de paraules que també ens aporten informació molt significativa dels articles:

Acoge
1
Acogerse
1
Acogido
1
 

Activas
1
Actividad
1
Actividades
1
 

Adquieren
1
Adquirido
1
 
Afecta
1
Afectadas
1
Afectados
1
Afectan
1
 

Amplia
2
Ampliación
1


Cuidado
3
Cuidador
1
Cuidados
2
Cuidar
3


Desempleadas
1
Desempleados
2
Desempleo
3


Economía
4
Económica
2
Económicamente
1
Económicas
2
Económicos
1


Familia
1
Familiar
1
Familias
3



BIBLIOGRAFIA
-       L'anàlisi lexicomètrica dels textos especialitzats: un terreny d'intersecció entre terminologia, documentació i traducció  Lluís de Yzaguirre, Carles Tebé, Araceli Alonso, Rosa-Ana Folguerà. Institut Universitari de Lingüística Aplicada Universitat Pompeu Fabra http://terminotica.upf.es/topo/topo.htm
-       Perspectivas de análisis de la unidad verbal SERES. Eds. Irene Castellón Masalles y Ana Fernández   Montraveta. Universitat de Barcelona.




No hay comentarios:

Publicar un comentario